نوشیدن قهوه در شیردهی
بررسی تاثیر استفاده از قهوه در دوران شیردهی
موسسه شیردهی استرالیا چنین اظهار دارد که تا قبل از سن شش ماهگی فرآیند جذب و دفع کافئین زمان نوشیدن قهوه در دوران شیردهی توسط مادر امکان دارد تا ۱۶۰ ساعت به طول بیانجامد (بیش از ۶ روز) و به مادران در این خصوص هشدار میدهد و این در صورتی است که زمان این فرایند پس از شش ماهگی به ۳ تا ۷ ساعت کاهش پیدا می کند. در صورتی که خطرات احتمالی نوشیدن قهوه در دوران بارداری ترسناک می باشد، خطرات کافئین در شیردهی نوزادان خفیف می باشد. بعضی از متخصصان ابراز نگرانی می کنند که کافئین امکان دارد بر روی خواب نوزاد نیز اثر گذارد، ولی بعد از انجام آزمایشات و مطالعه به این نتیجه رسیدند که خواب نوزادان ۳ ماهه ای که در زمان شیردهی مادرشان کافئین استفاده کردند، تأثیری معنادار نداشته است.تنها یک در صد از کافئینی که توسط مادر نوشیده میشود از طریق جریان خون وارد شیر مادر میشود و کافئین حدود ۱ تا ۲ ساعت پس از نوشیدن آن وارد شیر می شود. پس یک مادر می تواند هنگام نوشیدن را با زمان شیر دادن به نوزاد تنظیم نمایید تا به نوزاد صدمه ای وارد نشود.
در دوران شیردهی چه مقدار قهوه باید مصرف کنیم؟
موسسه سلامت کودکان (وابسته به آکادمی اطفال آمریکا) چنین عنوان میکند که استفاده از قهوه در دوران شیردهی چنانچه با فاصله باشد و در طی روز صرف شود تا سه فنجان در روز مشکلی ایجاد نمیکند و میزان کافئین موجود در ادرار کودک بسیار ناچیز خواهد بود.طبق تجربیات شخصی گروهی از مادران، نوشیدن کمی قهوه در دوران بارداری و بعد از آن به خصوص در زمستان فرزندان آنها را به نظر آرامتر و قابل کنترلتر می نماید، اگرچه نوشیدن قهوه در دوران شیردهی در خصوص مادرانی که به ندرت قهوه استفاده میکنند منجر به بیقراری فرزند در کل روز میشود پس نتیجه میگیریم که میزان استفاده قهوه بستگی به مادر و فرزند و عادتهای معمول ایشان دارد.
آیا کافئین موجب کاهش میزان شیر مادر می شود؟
هیچ تحقیق یا مدرکی دال بر این مساله که کافئین موجب کاهش میزان تولید شیر مادر می شود، وجود ندارد. در واقع، یک تحقیق اعلام کرده است که کافئین علاوه بر این که ترکیبات شیر مادر را تغییر نمی دهد بلکه تا حدودی باعث تحریک تولید شیر نیز می شود. حتی اگر کاهش میزان تولید شیر مادر در مواردی دیده شود، امکان دارد علت آن کاهش دفعات شیردهی به نوزادان باشد و نه استفاده از کافئین. با این وجود، برخی تحقیقات نشان داده که استفاده مداوم و شدید کافئین می تواند سطح آهن موجود در شیر مادر را کاهش دهد و موجب بروز کمبود آهن یا کم خونی در برخی نوزادان شیرخوار شود.
جایگزین نوشیدنی های کافئینی
استفاده محصولات بدون کافئین مثل قهوه بدون کافئین، چای سبز بدون کافئین یا دمنوش ها گزینه بسیار مناسبی میتواند برای مادران شیرده باشد. شما همچنین می توانید از آب های طعم دار همراه با یک برش لیمو، شیر نیمه چرب یا کم چربی و یا آب میوه های بدون قند استفاده کنید.
نحوه غلبه اعتیاد خود به قهوه
اگر کودک شما به نوشیدن کم قهوه در زمان شیردهی عکسالعمل منفی نشان نمیدهد، میتوانید به نوشیدن آن ادامه دهید. البته دقت کنید که در استفاده از آن جانب احتیاط را نگه دارید. تا حد امکان مصرف قهوه را کاهش دهید تا اطمینان حاصل کنید که فرزند شما در اثر قهوه نوشیدن شما دچار پرتحرکی یا بیقراری نمیشود. این مشکل را میشود با رعایت تعادل در نوشیدن قهوه به آسانی حل نمود.
از نوشیدن مداوم اسپرسو خودداری نمایید، حتی اگر احساس میکنید تنها چیزی است که پس از تحمل چندین شب بیخوابی به شما کمک میکند تا بیدار بمانید. چنانچه میزان استفاده از کافئین شما بسیار زیاد می باشد، سعی کنید میزان مصرف آن را در چند هفته و بهتدریج کاهش دهید.
چنانچه تصمیم به کاهش استفاده از کافئین گرفتید، همچنان مصمم بر تصمیم خود استوار باشید، حتی اگر علائمی همچون سردرد گریبانگیرتان شد. در صورتی که پس از کاهش مصرف هنوز در فرزند خود علائمی ناشی از مصرف بیش از حد کافئین موجود در رژیم غذایی خود مشاهده میکنید، در نظر بگیرید که چند روز طول میکشد تا کودک شما رفتارش عادی شود. چراکه هم چنان مقداری کافئین در سیستم گردش خون کودک شما موجود می باشد.
میزان کافئین موجود در قهوه بسته به نوع آن مختلف است. پس در نتیجه برای کاهش مصرف کافئین میتوانید نوع قهوه خود را تغییر دهید. اگر صرفا از نوشیدن قهوه لذت میبرید، بهتر است از قهوههای بدون کافئین مصرف کنید.
آیا استفاده از عصاره دانه قهوه برای مادران شیرده خطرناک است؟
عصاره دانه قهوه سبز فراوردهای گیاهی و هومیوپاتیک می باشد که در پایین آوردن فشار خون و کاهش وزن بدن اثر بسزایی دارد. تاکنون هیچ مطالعهای در خصوص ایمنی استفاده از این محصولات برای مادران شیرده انجام نشده است. ولی لازم است قبل از استفاده چند نکته را مد نظر داشته باشید.
در صورتی که عصاره دانه قهوه سبز در دوزهای ۴۳، ۹۳ یا ۱۸۵ میلیگرم استفاده شود، حاوی کافئین خواهد بود. هرچه دوز مصرف این عصاره زیاد شود، میزان کافئین موجود در آن هم بیشتر خواهد شد. پس در نتیجه، در استفاده از چنین محصولی، دوزهای پایین آن را ترجیح دهید. اگر نوزاد شما نسبت به دوز پایین هم واکنش نشان داد، از مصرف کافئین خودداری کنید.