مضرات قهوه چیست؟
مصرف قهوه عادت بسیاری از مردم جهان است و در طول چند قرن گذشته بحثهای زیادی در مورد فواید و مضرات قهوه شکل گرفته است. برخی از افراد علت مسائلی مانند ناتوانی جنسی و جنون را به گردن قهوه میاندازند و از نظر برخی دیگر این نوشیدنی «هدیهای از بهشت» و درمانی برای کسالت و پیری است.
قهوه نیز مانند بسیاری از نوشیدنیهای دیگر، دارای خواص، فواید و مضراتی است که در این مقاله میخواهیم به شرح آنها بپردازیم، اما درمجموع میتوان گفت قهوه یک نوشیدنی سالم است که مصرف معمول آن میتواند به بهبود کیفیت زندگی شما کمک کند.
امروزه خرید قهوه به یک سنت معمول برای بسیاری از خانواده های ایرانی تبدیل شده است، اما خیلی خوب است که پیش از اینکه مصرف قهوه به یک روال عادی در زندگی ما تبدیل شود، در مورد منافع و مضرات آن بیشتر بدانیم و چنانچه برخی موارد را باید رعایت کنیم، از پیش بدانیم.
ترکیبات قهوه چیست؟
کافئین قهوه با مسدود کردن گیرندههای عصبی آدنوزین، خواب ما را تحریک میکند و هنگامیکه ماده شیمیایی خواب توسط کافئین مسدود شود، نتیجهاش بیدار نگهداشتن شما خواهد بود
عاتیل فنل عامل ایجاد عطر و بوی خوب قهوه است که مشام شما را نوازش میدهد.
اسیدیته یا همان ترشی موجود در قهوه به دلیل وجود اسید کوینیک درون آن است. افرادی که مشکل رفلاکس معده دارند معمولاً بعد از نوشیدن قهوه دچار سوزش معده میشوند که علتش حضور همین ترکیب است.
قهوه منبع خوبی از آنتیاکسیدانها است که سرحال شدن و نشاط بعد از خوردن قهوه را برخی از این مواد بهعنوان عضوی از ترکیبات قهوه ایجاد میکنند.
تئوفیلین که یکی از مواد همچون کافئین است. این ماده محرک و آرامشبخش عضله برای تسکین علائم آسم، برونشیت و آمفیزم است؛ که حتی میتواند با برخی از آنتیبیوتیکهای جدیدتر واکنش نشان دهد.
مضرات مصرف قهوه چیست؟
قهوه فشارخون را بالا میبرد و آنهایی که فشارخونشان بالاست باید از نوشیدن قهوه خودداری کنند.
باعث تحریک و ضعیف شدن قلب میشود.
باعث بیماری قلبی میشود. تجربه ثابت کرده است کسانی که قهوه مینوشند احتمال بیماری قلبی در آنها سه برابر کسانی است که قهوه نمیخورند.
کلسترول خون را افزایش میدهد.
زنان باردار بههیچوجه نباید قهوه مصرف کنند زیرا باعث عوارض خطرناک برای کودک میشود.
خوردن قهوه در خانمها ممکن است باعث کیست در سینه شود.
ایجاد سردرد میکند.
قهوه بیخوابی میآورد.
ممکن است باعث حرکات غیرارادی عضلانی شود.
ایجاد ناراحتیهای رودهای و معدهای میکند.
لرزش و رعشه میآورد.
سوءهاضمه میآورد.
در برخی مصرف زیاد تولید اسهال میکند.
باعث تضعیف قوای جنسی میشود.
مضرات قهوه از نظر طب سنتی ایران
قهوه فشارخون را بالا میبرد و آنهایی که فشارخونشان بالاست باید از نوشیدن قهوه خودداری کنند
باعث تحریک و ضعیف شدن قلب میشود
کلسترول خون را افزایش میدهد.
زنان باردار بههیچوجه نباید قهوه مصرف کنند، زیرا باعث عوارض خطرناک برای کودک میشود.
خوردن قهوه در خانمها ممکن است باعث کیست در سینه شود.
قهوه بیخوابی میآورد.
ایجاد ناراحتیهای رودهای و معدهای میکند.
لرزش و رعشه میآورد.
سو هاضمه میآورد.
در برخی مصرف زیاد تولید اسهال میکند.
طبع سرد قهوه میتواند باعث تضعیف قوای جنسی شود.
به گزارش سایت الودکتر،کافئین را بهخاطر تواناییاش در افزایش هوشیاری میشناسند. «آدنوزین» مادهای شیمیایی در مغز است که باعث میشود احساس خستگی کنید. کافئین از تأثیرات آدنوزین جلوگیری میکند. همچنین کافئین موجب افزایش ترشح «آدرنالین» میشود. آدرنالین از هورمونهای ستیز و گریز است که موجب افزایش سطح انرژی میشود.مصرف بیشازحدِ کافئین میتواند موجب اضطراب و عصبانیت شود.
براساس فهرست راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی که انجمن روانپزشکی آمریکا آن را منتشر کرده است، اضطراب ناشی از کافئین یکی از ۴ سندروم «نشانگان» مرتبط با مصرف کافئین است. مصرف زیاد (مقدار ۱۰۰۰ میلیگرم یا بیشتر) کافئین در روز میتواند موجب بروز عصبانیت، اضطراب یا علائم مشابه در بیشتر افراد شود. البته در افرادی که به کافئین حساسترند، مصرف مقادیر کمتر کافئین نیز میتواند موجب بروز این علائم شود. حتی مصرف مقادیر نسبتا کم کافئین در بازهی زمانی کوتاه میتواند موجب افزایش سطح استرس و افزایش ضربان قلب شود.
در مطالعهای که در این راستا روی ۲۵ مرد سالم انجام گرفت، مشاهده شد گروهی که تقریبا ۳۰۰ میلیگرم کافئین مصرف میکنند، دو برابرِ کسانیکه به آنها دارونما (چیزی شبیه به دارو ولی بدون تأثیر واقعی) داده میشود، استرس را تجربه میکنند. جالب توجه است که میزان استرس در بین مصرفکنندگان منظم و غیرمنظم کافئین به یک اندازه افزایش یافت. این موضوع نشان میدهد عادت به مصرف کافئین در تأثیر آن بر استرس ربطی ندارد. البته اینها، نتایج اولیه هستند و به تحقیقات بیشتری نیاز است.
مهمترین ضرر قهوه
مصرف یک فنجان قهوه در اول صبح میتواند به حرکات رودهای کمک کند. خاصیت ضدیبوست قهوه موجب آزادشدن هورمون «گاسترین» میشود. این هورمون توسط معده ترشح میشود و فعالیت رودهی بزرگ را افزایش میدهد. همچنین قهوههای بدون کافئین نیز میتوانند موجب همین واکنش در بدن شوند. البته کافئین بهتنهایی میتواند با افزایش انقباضات و حرکات رودهای به حرکت راحتتر غذا در دستگاه گوارشی کمک کند. با توجه به این تأثیرات جای تعجب ندارد که مصرف زیاد کافئین موجب شل شدن مدفوع و اسهال فرد شود. برای سالها عدهای بر این باور بودند که مصرف قهوه میتواند باعث زخمهای گوارشی شود، ولی مطالعهای که بر روی بیش از ۸۰۰۰ نفر انجام گرفت، ارتباطی را بین این دو نشان نمیدهد. برخی مطالعات نشان میدهند مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین میتواند بیماری بازگشت اسید به مری را در برخی افراد تشدید کند. بهنظر میرسد قهوه حتی بیشتر موجب بروز این پدیده شود. در یک مطالعهی کوچک به ۵ فرد آب کافئیندار داده شد و مشاهده شد عضلاتی که باعث میشوند محتوای معده به سمت گلو حرکت نکند، بهحالت استراحت در آمد و درنتیجه فرد ترش میکند. ترش کردن نشانهای از بیماری بازگشت اسید به مری است. باتوجه به تأثیرات چشمگیر قهوه بر عملکرد گوارشی، شاید بهتر باشد میزان مصرف قهوه را کاهش دهید یا بهجای آن، چای بنوشید تا این عوارض کافئین را تجربه نکنید.
۶ ضرر قهوه
۱- فشار خون: قهوه فشار خون را بالا می برد. حتی اگر این افزایش خیلی جزئی هم باشد، کسانی که دچار پرفشاری خون هستند در برابر این تاثیر قهوه آسیب پذیرترند.
۲- پوکی استخوان: مصرف کنندگان بالای قهوه ممکن است دچار افزایش دفع کلسیم از ادرار شده و در معرض خطر پوکی استخوان قرار گیرند. این مشکل به خصوص در مورد کسانی که به اندازه کافی کلسیم دریافت نمی کنند اهمیت بیشتری پیدا می کند.
۳- خواب نامطلوب: افراط در مصرف کافئین ممکن است تا حد چشمگیری سیستم عصبی مرکزی را تحریک کند. همچنین مقدار بالای کافئین تاثیرات منفی در به خواب رفتن و کیفیت خواب دارد. هر فردی باید متناسب با شرایط خواب خود ساعت نوشیدن قهوه را تنظیم کند اما به طور کلی توصیه می شود۴تا ۶ ساعت قبل از به رختخواب رفتن قهوه نوشیده نشود.
۴- بارداری: گرچه هنوز دلایل روشنی در رابطه با آسیب قهوه به جنین تایید نشده است اما توصیه می شود درمدت بارداری نوشیدن قهوه به ۱ تا ۲ فنجان در روز کاهش یابد. همچنین خانم هایی که سقط های مکرر داشته و یا برای بارداری مشکلاتی دارند باید قهوه را به طور کامل کنار بگذارند.
۵- کاهش جذب آهن: نوشیدن قهوه به همراه غذا به خاطر وجود تانین، جذب آهن را کم می کند. افراد مبتلا به کم خونی باید قهوه را مانند چای یک ساعت قبل یا دو ساعت بعد از غذا بنوشند.
۶_رفلاکس گوارشی: قهوه تا حد بالایی میتواند عامل بازگشت اسید معده و سوزش معده در افراد مستعد این مشکل شود.
مصرف ۲ فنجان و یا تعداد بیشتر از قهوه در طی روز خطر بیماری قلبی را در برخی افراد خاص ( که به علت یک جهش رایج ژنتیکی، تجزیه قهوه در بدن آنها آهسته است ) افزایش می دهد. لذا ممکن است سرعت متابولیزه شدن قهوه در بدن شما، میزان خطرناک بودن قهوه برای سلامت شما را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین به یاد داشته باشید که مصرف مقادیر فراوانی از قهوه (مثلا ۴-۷ فنجان قهوه در روز) می تواند در افراد به ویژه در افراد مستعد موجب مشکلاتی نظیر: بی قراری، اضطراب، زودرنجی و بی خوابی گردد.