مزرعه قهوه داترا سمبل شکوفایی قهوه تخصصی برزیل

امی فوکاهوری باریستای جوان سوئیسی سال گذشته با قهوه‌ای به مقام نخست مسابقات جهانی دم‌آوری قهوه در برزیل دست یافت که در مزرعه‌ای به‌نام «داترا» جایی حوالی سائوپائولوی پایتخت کشت شده بود. این قهرمانی نمادین، توجه جامعه‌ی جهانی قهوه را بیش از پیش به قهوه‌ی برزیل معطوف کرد؛ کشوری که به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده‌ی قهوه در دنیا سال‌هاست چوب همین عنوان «بزرگ‌ترین تولیدکننده» را از متخصصان حوزه‌ی قهوه تخصصی می‌خورد — گویی که تولید و صادرات انبوه و صنعتی قهوه، کمتر مجالی برای عرض اندام به تولیدکنندگان قهوه تخصصی برزیل داده است.
با این‌حال برگزاری مسابقات جهانی دم‌آوری قهوه ۲۰۱۸ در برزیل فرصتی بود برای بیشتر دیده شدن جریان‌های فعال قهوه تخصصی در این کشور؛ جایی‌که قهوه‌ای از یکی از زیرگونه‌های جهش‌یافته‌ی بوربون به‌نام لارینا، کشت‌شده در ارتفاع ۲۲۰۰ متر از سطح دریا در مزرعه‌ی «داترا» و فرآوری‌شده به روش «شبه غوطه‌وری کربنیک» (Semi-Carbonic Maseration)، امی را با جام قهرمانی مسابقات دم‌آوری، روانه‌ی کافه‌اش در زوریخ سوئیس کرد و نام مزرعه‌ی قهوه‌ی داترا را سر زبان‌ها انداخت.

«برخاسته از زمین» | قصه‌ی مزرعه‌ی قهوه داترا

سال ۱۹۰۲ خانواده‌ای ایتالیایی در جستجوی زندگی‌ای بهتر با هدف کشت قهوه سوار بر کشتی شدند و به شهر کامپیناس در برزیل رسیدند. این آغاز کسب‌وکاری‌ست که در اول راه با فروش قهوه سبز در دکه‌ای کوچک در خیابان‌های شهر آغاز شد و حالا با گذشت بیش از یک قرن از فعالیت آن، زمین‌هایی به وسعت بیش از سه هزار هکتار را زیر کشت قهوه دارد. پسر بزرگ این خانواده در کنار فروش جزئی قهوه سبز، به برشته‌کاری قهوه روی آورد و کوشید تا به زنان خانه‌دار فن برشته‌کاری را بیاموزد.

این خانواده‌ی ایتالیایی بعد از مدتی یک فروشگاه مواد غذایی و پمپ بنزین راه‌اندازی کرد و کشت قهوه کم‌کم به دست فراموشی سپرده شد. پدر و مادر در سن جوانی درگذشتند و دو برادر بزرگ‌تر خانواده به کمک یکی از آشنایان قدیمی به نام دوناتو بار دیگر کسب‌وکار قهوه را از سر گرفتند و در سال ۱۹۷۶ مزرعه‌ی «داترا» را به‌راه انداختند. داترا در لغت به‌معنای «از زمین» است. آن‌چه داترا را از دیگر رقبایش متمایز می‌کند،‌ علاوه بر تمرکز بر اصول کشاورزی پایدار، توجه به کشت قهوه‌ی تخصصی است؛ اما قهوه‌ تخصصی در ساحت صنعت قهوه‌ برزیل همیشه حال و روز خوشی نداشته است.

فراز و نشیب قهوه تخصصی برزیل

سرمازدگی سال ۱۹۷۵ در برزیل که به‌نام سرمازدگی سیاه پارانا معروف شد، بخش عمده‌ای از قهوه زیر کشت مزارع برزیل را از بین برد. این بلای طبیعی نه تنها صنعت قهوه‌ برزیل، بلکه کل صنعت جهانی قهوه را تحت تاثیر قرار داد. در پی این حادثه دولت برزیل به‌جای حمایت از آسیب‌زدگان، حمایت‌های دولتی از کشت و صنعت قهوه را قطع کرد. از این زمان به بعد نقطه‌ی تمرکز کشاورزان برزیل از کیفیت به کمیت تغییر کرد. برخی کشاورزان ناگهان بازار محصولات‌شان را از دست دادند و برخی هم مجبور شدند قهوه‌ی تخصصی‌ای را که با زحمت زیاد پرورش داده بودند، زیر قیمت و هم‌بها با قهوه‌ی تجاری و با قیمت بسیار پایین دولتی بفروشند.

حتما بخوانید:   کجا چه قهوه ای می روید؟

از اوائل دهه‌ی ۹۰ و همزمان با تاسیس انجمن قهوه تخصصی برزیل، بار دیگر هوای تازه‌ای در فضای قهوه تخصصی این کشور دمیده شد. اولین مسابقات جهانی قهوه به همت انجمن قهوه تخصصی برزیل برگزار شد. فعالیت‌های انجمن و اهمیت مسابقات به تغییراتی در سیاست‌های صادراتی قهوه در برزیل انجامید. دولت برزیل چند سال پیش قوانین دست‌و‌پاگیر صادرات قهوه را لغو کرد. این اقدام به مزارع بزرگ امکان داد که قهوه تولیدی خود را به‌طور مستقیم در بازار کشورهای مصرف‌کننده به‌فروش برسانند. همه‌ی این‌ها به کشاورزان شهامت داد بار دیگر به جریان پرتکاپوی جهانی تجارت قهوه بپیوندند.

 

مزرعه قهوه داترا سمبل شکوفایی قهوه تخصصی برزیل

منبع سایت آی کافه
ممکن است شما دوست داشته باشید