بهترین روش تهیه قهوه عربی

قهوه در کشورهای حاشیه خلیج فارس و شهر های جنوبی کشورمان ایران به شکل خاصی تهیه می‌شود. طرز تهیه قهوه عربی نسبت به سایر روش های تهیه ی قهوه کمی متفاوت است و همین باعث خاص به شمار آمدن این قهوه در جهان میشود. در ادامه مقاله بهترین روش تهیه قهوه عربی همراه ما باشید.

آشنایی با قهوه عربی

نوشیدنی تفریحی مورد علاقه اعراب قهوه عربی یا همان Arabic coffee است. اگرچه اصطلاح قهوه عربی، قهوه ترکی را نیز در بر می گیرد، اما قهوه عربی به طور ویژه قهوه ای است که طبق سنت های عربی و با دله عربی درست می شود. این قهوه، از سال ها پیش در شبه جزیره عربستان محبوب بوده و خواهان زیادی داشته است.
قهوه عربی معمولا از دانه های قهوه عربیکا تهیه می شود که ۸۰ درصد تولید قهوه در جهان را تشکیل می دهد.

پیشینه قهوه عربی

با توجه به اینکه این روزها بیشتر قهوه های عربیکا در مناطقی مانند کنیا، جاوا و کلمبیا تولید می شود، ممکن است باعث تعجب شما بشود اگر بدانید که قهوه در واقع از خاور میانه نشات گرفته است. اگرچه نام عربیکا تا حدودی به تاریخچه آن اشاره دارد.
در افسانه ها آمده است که قهوه برای اولین بار توسط چوپانان عربستان کشف شد. مشخص شد که برخی از بزهای آنها که توت های خاصی را می جویدند، فعالیت بیشتری دارند. بعد این موضوع، اعراب شروع به استفاده از این مواد برای تهیه نوشیدنی های انرژی زا کردند.
فرهنگ قهوه اعراب، قرن ها قبل از فرهنگ غربی بوده است. در حقیقت، کلمه انگلیسی «قهوه» از کلمه ‘koffie’ در هلند گرفته شده است که از ترکی ‘kahve’ بود که به نوبه ی خود ریشه ی عربی qahwah دارد.
براساس یونسکو، قهوه از شبه جزیره عربستان نشأت گرفته است. یونسکو با تأکید بر اهمیت حفظ این سنت ها، قهوه عربی را به لیست میراث فرهنگی خود در سال ۲۰۱۵ اضافه کرد.
جهانیان از یمن برای قهوه تشکر می کنند. اعتقاد بر این است که به طور دقیق اولین دانه های قهوه در شبه جزیره عربستان جنوبی، یمن، بو داده و دم می شوند. تکامل این کلمه «قهوه» نشان دهنده گسترش قهوه در امتداد مسیرهای ابریشم از عربستان جنوبی به اروپا در قرن شانزدهم است.

 

قهوه

 

لوازم آماده سازی قهوه عربی به صورت سنتی

المحماس

محماس، ظرفی استوانه‌ای شکل و گود است که از آن برای برشته‌کردن و تغییر شکل دانه‌های قهوه استفاده می‌شود. دانه‌های قهوه را پس از برشته شدن در جعبه‌ای چوبی می‌ریزند تا سرد شوند. قهوه درجه یک عربی طوری تفت داده می‌شود که به رنگ زرد یا قهوه‌ای دربیاید.

حتما بخوانید:   معرفی طبع انواع قهوه ها

هاون

هاون یا «المجر»، یک وسیله استوانه‌ای شکل است که گودی عمیقی دارد. جنس این هاون از نوعی آلیاژ قوی است و از دسته آن یا «قضیب»، برای کوبیدن و آسیاب کردن دانه‌های برشته‌شده قهوه استفاده می‌شود.

گمگم و دله قهوه

دله، نماد فرهنگی مردم عرب و یک وسیله پذیرایی در مراسم‌های رسمی و غیر رسمی است
جهت آماده‌سازی قهوه از دو نوع ظرف خاص استفاده می‌شود. گمگم یا «قمقم»، ظرف بزرگ‌تری است که جهت آماده‌سازی اولیه قهوه و جوشاندن قهوه از آن استفاده می‌شود. دله در واقع، قهوه‌جوش کوچک‌تری است که برای سرو قهوه در مراسم‌های عربی به کار می‌رود.

دله یا قهوه‌جوش عربی، یک ظرف کوچک مسی غالبا طلایی‌رنگ است. از دله قهوه به عنوان نماد فرهنگی مردم عرب و یک وسیله پذیرایی در مراسم‌های رسمی کشورهای عربی، بین‌المللی و هیئت‌های دولت در خوزستان استفاده می‌شود. جالب است بدانید که مجسمه ظرف دله قهوه را به صورت یک نماد فرهنگی در کشورهای عربی و همچنین در دو نقطه از شهرهای اهواز، آبادان و دیگر شهرهای جنوبی، در ابعاد بزرگ، در میدان شهر نصب کرده‌اند. مراسم قهوه‌نوشی نیز، یکی از آداب و رسوم اعراب اهواز است که هر سال در این شهر برگزار می‌شود و دله از جایگاه ویژه‌ای در این مراسم برخوردار است.

مواد لازم برای تهیه قهوه عربی

برای ۱ نفر

۱ فنجان آب
۱ یا ۲ قاشق چایخوری پودر قهوه
۱ عدد هل آسیاب‌شده
۱ عدد میخک آسیاب‌نشده
نصف قاشق مرباخوری زنجبیل (اختیاری)
چند عدد زعفران (اختیاری)
خرما، انجیر یا شیرینی‌های دیگر برای سرو

روش تهیه

۱. یک فنجان آب را داخل دله بریزید و روی شعله ملایم گاز بگذارید تا به جوش بیاید. وقتی آب یکی دو غل خورد، دله را به مدت ۳۰ ثانیه از روی گاز بردارید تا دمای آب، کمی پایین‌تر از نقطه جوش بیاید. این دمای ایدئال برای اضافه کردن پودر قهوه است.

۲. ۱ تا ۲ قاشق چایخوری پودر قهوه را به آب با دمای ایدئال اضافه کنید و هم بزنید. سپس دله را روی شعله ملایم گاز قرار دهید.

۳. اجازه دهید تا قهوه به مدت ۱۰ تا ۱۲ دقیقه روی شعله ملایم گاز دم بکشد. نشانه دم‌کشیدن قهوه، ایجادشدن تدریجی کف یا فوم قهوه روی دله و بالا آمدن پودر قهوه به روی سطح است.

۴. پس از دم کشیدن قهوه، آن را از روی شعله گاز بردارید و اجازه دهید حدود ۱ دقیقه استراحت کند و در جایی ساکن بماند. سپس میخک، زعفران و ادویه دلخواهتان را به مقدار دلخواه به آن اضافه کنید. اگر از هل استفاده می‌کنید، آن را با پشت قاشق یا هاون له کرده و سپس آسیاب کنید.

۵. پس از افزودن ادویه، دله را به مدت کوتاهی روی شعله ملایم گاز بگذارید و اجازه دهید تا فوم یا کف قهوه تشکیل شود. دله را از روی گاز بردارید و به مدت ۵ دقیقه کنار بگذارید تا پودر قهوه ته‌نشین شود.

حتما بخوانید:   راهنمای خرید اینترنتی قهوه

۶. قهوه را در فنجان مخصوص قهوه عربی بریزید و سعی کنید که آنها را تا کمتر از نیمه پر کنید.

۷. قهوه عربی را همراه با خرما، انجیر یا شیرینی‌های دیگر سرو کنید.

یک سری نکات مهم در تهیه قهوه عربی

در تهیه قهوه عربی، از شکر یا شیر استفاده نمی‌شود.
ممکن است افزودنی‌های مختلفی مثل بادام یا کارامل به این قهوه اضافه شود، اما در اکثر مواقع قهوه عربی بدون افزودنی سرو می‌شود.
اگر به دله دسترسی ندارید، می‌توانید از جَذوه یا قهوه‌جوش مسی استفاده کنید. طرز کار و عملکرد دله شبیه به جذوه است. هر دو وسیله، حرارت را به صورت نسبتا یکنواخت به ترکیب آب و پودر قهوه می‌­رسانند و باعث دم کشیدن قهوه می‌شوند.
برای خلق یک قهوه عربی با طعم سنتی، بهتر است از قهوه با درصد عربیکای بالا استفاده کنید.
قهوه عربی به دانه‌های قهوه ارتباطی ندارد و یک روش دم کردن قهوه مثل فرانسه و ترک است.
میزان آسیاب قهوه باید به اندازه قهوه ترک باشد، یعنی در حد پودر کاکائو و کمی درشت‌تر.
زمان دم کشیدن طولانی قهوه عربی باعث می‌شود تا این نسخه از قهوه، جزو سنگین‌ترین انواع قهوه باشد.
اگر بیشتر از ۱ دقیقه به قهوه استراحت بدهید، دمای مناسب آب برای آزاد کردن عطر، رنگ و خواص ادویه‌ جاتی چون زعفران و میخک را از دست می‌دهید.
پس از اضافه کردن قهوه، آب نباید به جوش آید، زیرا باعث سوختن قهوه و طعم بد می‌شود.
برای درست کردن قهوه عربی، بهتر است از پودر قهوه‌های ترکیب‌شده با ادویه و طعم‌دهنده استفاده نکنید و خودتان در حین تهیه قهوه، به آن ادویه اضافه کنید.

 

سوالات خود را درباره بهترین روش تهیه قهوه عربی  با ما در میان بگذارید.

ممکن است شما دوست داشته باشید