انواع پور اُور

پوراُور یکی از جدیدترین ابزارهای دم آوری قهوه است که در موج سوم جایگاه ویژه ای دارد. با این روش دم آوری در کمتر از ده دقیقه یک فنجان قهوه دمی خواهید داشت. روش کار هم به این صورت است که باید آب داغ را روی قهوه سابیده شده درون فیلتر بریزید تا از آن سوی پور اور قهوه آماده درون فنجان تان بریزد. اما ای کاش به همین سادگی بود. در ادامه به ویژگی های منحصر به فرد این روش، پیچیدگی ها و فوت های کوزه گری آن اشاره می کنیم.

برای دم آوری قهوه با پوراور به صورت حرفه ای به این ابزارها نیاز خواهید داشت:

  • پوراور و فیلتر کاغذی
  • دانه قهوه
  • آب تسویه شده
  • قاشق چوبی
  • کتری گردن غازی
  • آسیاب

از تفاوت های روش پوراور با دیگر روش ها این است که قهوه سابیده شده مرتب با آب داغ تازه در تماس است؛ این به معنی عصاره گیری بیشتری است.

۱.آسیاب: قهوه را به مقدار موردنیاز آسیاب کنید. نسبت صحیح قهوه به آب در منابع مختلف باهم کمی تفاوت دارد؛ اما عموم منابع کم و بیش نسبت ۷: ۱۰۰ را توصیه کرده اند. یعنی برای تهیه یک فنجان ۲۰۰ میلی لیتری قهوه، به ۲۰۰ میلی لیتر آب و ۱۴ گرم قهوه آسیاب شده نیاز دارید. آسیاب را باید در درجه صحیح قرار دهید . نتیجه باید نزدیک گرانول های شکر باشد.

*نکته: همان طور که پیش تر در بخش فرنچ پرس گفته شد، فقط یک سوم ذرات قهوه خاصیت حل شوندگی دارند که اگر کل این مقدار عصاره گیری شود نوشیدنی قهوه می سوزد. درصد ایده آل برای عصاره گیری ۱۹ تا ۲۰ درصد است. چنانچه آسیاب خیلی ریز باشد، سرعت عبور آب کم می شود و قهوه می سوزد.

۲. آب: آب را به نزدیک نقطه جوش برسانید. سپس یک دقیقه صبر کنید تا دمای آب از نقطه جوش پایین تر بیاید. مناسب ترین دمای آب برای دم آوری قهوه ۹۳ درجه است.

*نکته: آب را بیش از مقدار حجم فنجان داغ کنید؛ چون بخشی از آب داغ که برای خیساندن فیلتر استفاده می شود، دور ریخته می شود.

*نکته: هر چه دمای آب بیشتر باشد عصاره گیری سریع تر و بیشتر انجام می شود. دلیل این امر خاصیت انحلال پذیری بالای ترکیبات قهوه در دماهای بالاتر است.

*نکته: دما بر طعم نیز تأثیر می گذارد. ذرات مختلف قهوه خاصیت انحلال پذیری متنوعی در دماهای مختلف دارند. توصیه می شود که از آب با دمای ۹۱ تا ۹۴ درجه برای دم آوری قهوه استفاده شود. چنانچه دمای آب به زیر ۹۱ درجه سلسیوس برسد، نوشیدنی نهایی کمی اسیدی و ترش مزه می شود. از سوی دیگر چنانچه دما از ۹۴ درجه سلسیوس بالاتر برود، طعم قهوه بسیار تلخ و تناد می شود.

٣. خیساندن: فیلتر کاغذی را درون پوراور قرار دهید و پور اور را روی لیوانتان بگذارید. سپس کمی آب داغ را روی فیلتر بریزید تا هم خیسانده شود و غالب

ظرف پوراور شود و هم طعم کاغذ گرفته شود و تاثیری بر طعم عصاره گیری نگذارد. آبی که پس از خیساندن فیلتر درون ظرفتان جمع شده است را دور بریزید.

۴. آب گیری اول: قهوه ای که آسیاب کرده اید در وسط فیلتر بریزید. به هیچ وجه قهوه درون فیلتر را نکوبید. مقدار اندکی از آب داغ را روی قهوه بریزید. احتیاط کنید که قهوه به گوشه ها رانده نشود. در این لحظه که شکفتن نام دارد، حباب های دی اکسید کربنی که خارج می شود را مشاهده می کنید. ۳۰ ثانیه به قهوه استراحت دهید تا تمام گازهای محبوس خارج شود.

حتما بخوانید:   روش های ترک اعتیاد به کافئین قهوه

نکته: بهتر است کل تجهیزات را روی ترازو بگذارید تا نسبت به وزن قهوه و آب داغی که استفاده می کنید، آگاه باشید.

۵. آب گیری دوم: باقی آب را در یک جهت به صورت دوار روی قهوه بریزید (یا ساعت گرد یا پادساعت گرد). سعی کنید ذرات قهوه ای که به حاشیه رانده می شود را به کمک جریان آب به سمت مرکز هدایت کنید

* نکته: هر بار که محفظه فیلتر را از آب داغ پر می کنید، صبر کنید تا آب از قهوه از فیلتر خارج شود، بعد دوباره آب اضافه کنید. مدت زمان بین آب گیریها حدود ۳۰ ثانیه خواهد بود.

 

وی ۶۰

دارای شیارها و برجستگی های مورب رو به پایین است.

مزایا: سرعت عصاره گیری در وی ۶۰ به نسبت سایر پوراورها بالا است.

چالش ها: سرعت بالای عصاره گیری همچنین می تواند یک چالش محسوب شود. باید برای پیشگیری از عصاره گیری ناقص نسبت قهوه به آب را افزایش داد و یا کمی هم از آسیاب ریز تر استفاده کرد.

 

 

کالیتا ویوا

دارای شیارها و برجستگی های مورب رو موازی سطح افق

مزایا: علاوه بر سرامیک در انواع شیشه ای و فلزی هم موجود است. نگه داری دما در مدل های کوچک تر بسیار خوب است.

چالش ها: فیلتر کاغذی در این نوع به راحتی تغییر شکل می دهد و خراب می شود. همچنین در انتهای عصاره گیری، کمی قهوه در فیلتر باقی می ماند و به سختی از فیلتر خارج می شود.

 

 

کلور دریپر

این نوع از پوراور کمی با سایر مدل ها تفاوت دارد. بر عکس انواع قبلی که زیر قالب فیلتر منفذی برای خروج قهوه وجود داشت، در این نوع منفذ فقط با گذاشتن کلور دریپر روی لیوان فعال می شود. به بیان دیگر زمان هم نشینی قهوه و آب داغ در این نوع بیشتر است و همانند فرنچ پرس باید کمی زمان برای دم آوری صرف کنید و سپس کلور دریپر را روی لیوان قرار دهید.

آسیاب مناسب کلور دریپر باید کمی درشت و نزدیک به آسیاب فرنچ پرس باشد. همچنین زمان دم آوری هم بهتر است از سه دقیقه فراتر نرود.

مزایا: کاربری بسیار آسان.

چالش ها: جنس پلاستیکی کمی بر طعم قهوه خروجی اثر می گذارد. اتلاف دما در این دستگاه زیاد است. هنگام خالی شدن محفظه فیلتر، تلاطم زیادی ایجاد می شود که بر عصاره گیری اثر منفی می گذارد.

.

 

کان

این وسیله که خود نوعی فیلتر هم هست، فقط کافی است داخل محفظه قهوه قرار

بگیرد.

مزایا: از نظر سرعت خروجی قهوه تفاوت چندانی ندارد. قابلیت استفاده مجدد را دارد و بسیار اقتصادی است. مسیر خروجی روغن های قهوه را مسدود نمی کند.

چالش ها: روغن به جامانده از دم آوری های قبلی روی فلز می ماند و شفافیت طعم قهوه را برهم می زند. رسوب زیادی بر دستگاه به جا می ماند.

 

 

کمکس

این قهوه ساز که با نام عام گردن چوبی نیز مشهور است، بدون نیاز به محفظه قهوه و فقط با فیلتر کاغذی مخصوص خود کار می کند.

حتما بخوانید:   با قهوه چی بخوریم؟

مزایا: برای دم آوری مقادیر زیادی قهوه مناسب است. قهوه خروجی بافت بسیار سبکی دارد.

چالش ها: به دلیل استفاده از کاغذ بسیار زیاد این احتمال وجود دارد که طعم کاغذ به قهوه نفوذ کند. همچنین به دلیل جنس خاص کاغذ تقریبا تمام روغن های قهوه در فیلتر محبوس می شود و قهوه بسیار بافت ملایمی پیدا می کند.

 

 

بی­هاوس

دارای شیارها و برجستگی های عمودی است. مزایا: سوراخهای ریزی که دارد به جریان خروج قهوه کمک می کند. قیمت مناسبی دارد. چالش ها: سرعت بالای عصاره گیری همچنین می تواند یک چالش محسوب شود. باید برای پیشگیری از عصاره گیری ناقص نسبت قهوه به آب را افزایش داد و یا کمی از آسیاب ریز تر استفاده کرد.

تصویر ۲۷: بیهاوس

 

 

قهوه سرد با کمکس

با کمکس به صورت حرفه ای به این ابزارها نیاز خواهید داشت: • کمکس • فیلتر کاغذی ویژه کمکس

و دانه قهوه

  • آب تسویه شده • قاشق چوبی • کتری گردن غازی • آسیاب

به ازای هر ۱۶ گرم قهوه ۱۲۰ میلی لیتر آب و ۱۲۰ گرم یخ قالبی نیاز خواهید داشت. و قهوه را آسیاب کنید.

. آب را بجوشانید. ۳۰ تا ۴۵ ثانیه صبر کنید تا دما به ۹۳ درجه برسد. ۸ یخ را درون کمکس بریزید. ۹. پس از خیساندن فیلتر کاغذی با آب داغ، قهوه را درون فیلتر بریزید.

۱۰. همانند شیوه دم آوری گرم آب داغ را مقدار کمی اضافه کنید و صبر کنید تا قهوه شکوفا شود. پس از ۳۰ ثانیه ادامه آب جوش را به شکل مدور روی قهوه بریزید. همانطور که قهوه از آن سوی فیلتر به درون کمک می ریزد، یخ ها هم شروع به آب شدن می کنند.

 

اروپرس

از دیگر ابداعات سال های اخیر دستگاهی ساده و پلاستیکی است که با الهام از دستگاه های اسپرسو ساز ساخته شده است. قهوه ای که در اروپرس دم آوری می شود، با فشار دست بر پیستون از دستگاه خارج می شود و درون فنجان می ریزد.

برای تهیه یک فنجان قهوه با اروپرس به این تجهیزات نیاز خواهید داشت.

  • اروپرس و تجهیزات همراه آن
  • فیلتر دایره ای
  • آب تصفیه شده
  • دانه قهوه
  • کتری گردن غازی
  • آسیاب قهوه

۱.قهوه را آسیاب کنید. ۵ گرم قهوه به ازای ۱۰۰ میلی لیتر آب بهترین نسبت است.

۲. آب را بجوشانید و ۳۰ ثانیه صبر کنید تا به دمای ۹۳ درجه برسد.

۳. فیلتر را در دستگاه جایگذاری کنید و آن را بخیسانید.

۴. قهوه را در دستگاه بریزید و دستگاه را روی لیوان قرار دهید.

۵. حالا وقت شکوفا کردن قهوه است. کمی از آب داغ را روی قهوه بریزید و ۳۰ ثانیه صبر کنید تا گازهای محبوس از آن خارج شوند.

۶. سپس در محفظه ادامه آب داغ را اضافه کنید تا سطح آب به عدد سه آبی رنگ برسد.

۷. با وسیله ویژه هم زدن که همراه با دستگاه عرضه می شود، برای ۵ ثانیه ترکیب آب و قهوه را هم بزنید.

۸ سپس پیستون را داخل دستگاه قرار دهید و رو به پایین فشار دهید تا قهوه به داخل لیوان بریزد.

 

 

ممکن است شما دوست داشته باشید